Nowości:

Montaż klimatyzacji samochodowej

Centrum medyczne lublin

Kuchnia japońska jest ogromnie zróżnicowania. Serwuje się dużo charakterystycznych dla tej kuchni dań, które wolno podzielić wedle wyznaczonych kategorii. Przeważnie klasyfikacji tej, dokonuje się wedle sposobu preparacje danego dania. Dania oferowane na surowo, jakie w kuchni japońskiej są poniekąd jej reprezentacyjnymi daniami, noszą nazwę namasumono. Tak oznaczane dania gotowe, które składają się na ogół z zupy, dania sporządzonego na parze a również różnego typu potrawek, które bazują w większości wypadków na takich składnikach jak mięso, ryba i owoce morza, to tak zwane nikomono a też grzyby – Sklep.Fungopol.PL – Grzyby Leśne: Marynowane, Suszone, Mrożone. Jeżeli danie jest sporządzone na grillowej płycie, to dykcja o eppanyaki. Kuchnia japońska oferuje też potrawy, jakie przyrządza się smażąc je w głębokim tłuszczy, wtedy mamy do czynienia z potrawami agemono. Ryż jest elementem, który w kuchni japońskiej (również w innych azjatyckich kuchniach) stanowi bazę większości dań, dla których zarezerwowana jest nazwa gohanmono. Odrębną kategorię stanowią także popularne dania z ryżu, nori i owoców morza- inaczej sushi.

źródło: Ciemniejsza strona Greya – dlaczego warto obejrzeć ten film?